Waarom kiest u voor glutenvrije producten?
Er zijn mensen die de gluten niet kunnen verteren. Dit geldt voor ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. Zij hebben de auto-immuunziekte coeliakie. Een glutenintolerantie waarbij de gluten niet verteerd worden.
Daarnaast zijn er ook nog mensen die geen coeliakie hebben, maar wel last kunnen krijgen als ze gluten eten. Zij hebben een glutensensitiviteit, een overgevoeligheid voor gluten.
Gluten zelf zijn eiwitten die er onder andere voor zorgen dat een deeg mooi samenhangt en luchtig wordt. Ze zitten niet alleen in tarwe, maar bijvoorbeeld ook in rogge, gerst en spelt
Bij een tarweallergie krijgt iemand een allergische reactie op tarwe. Soms reageren mensen met een tarweallergie ook op andere granen die op tarwe lijken, zoals spelt.
Wat is een tarwe intolerantie?
Allereerst is een intolerantie niet hetzelfde is als een allergie. Intolerantie betekent dat je lichaam/immuunsysteem niet goed reageert op een bepaald voedingsmiddel (in dit geval tarwe) en dat je daardoor gezondheidsklachten ontwikkeld. Een allergie geeft vaak nog heftigere reacties op het product zoals benauwdheid, jeuk en zwellingen. Je kunt via een simpele bloedtest laten testen of je een tarwe intolerantie hebt maar je kunt ook eenvoudig een week of twee tarwe uit je dieet bannen en kijken of je je daarna beter voelt.
Symptomen van een tarwe-intolerantie
Wanneer je een intolerantie voor tarwe hebt kun je last hebben van verschillende gezondheidsklachten. Deze zijn bij iedereen verschillend en gelukkig komt het zeer weinig voor dat je last hebt van alle klachten tegelijk, maar ik zal hieronder opsommen wat de symptomen zijn:
- Buikkrampen
- Vaak moe zijn
- Constipatie
- Opgeblazen gevoel/ opgezette buik
- Last van diarree
- Eczeem of andere huiduitslag
- Loopneus
- Last van de ogen/ tranende ogen
Dit zijn de meest voorkomende symptomen.